De kwaliteit van een reisorganisatie wordt pas duidelijk als het even verkeerd loopt.


Hieronder vindt u de ervaring van Familie O uit B met reisorganisatie FOX Reizen. Deze is ingevoerd op 22-02-2016 en gaat over de vakantie naar Costa Rica in februari 2016.

 
14 van 18 mensen vinden dit een nuttige review.

door

3,0
De kwaliteit van een reisorganisatie wordt pas duidelijk als het even verkeerd loopt.
Groepsrondreis in Costa Rica, februari 2016

    Totaal:
  • 3
  • Vervoer:
  • 3
  • Accommodatie:
  • 4

  • Reisleiding:
  • 3
  • Prijs:
  • 4

De kwaliteit van een reisorganisatie wordt pas duidelijk als het even verkeerd loopt.
De reis naar Costa Rica was een reis van uitersten. Het land was prachtig en de medereizigers waren een zéér aangenaam gezelschap. We zullen hier dan ook niet verder op ingaan vermits alles wat in de andere commentaren op deze site staat wel degelijk klopt. Wat we echter nooit te lezen kregen in de vroegere commentaren is de manier waarop wordt omgegaan met punten die even verkeerd lopen en zo hebben we er veel te veel gehad.
Het begon al in de luchthaven waar we eerst te horen kregen dat de United vlucht vertraagd was door technische problemen. Nadien werd deze vlucht geannuleerd en mochten we een dag later nog eens proberen. Ondertussen werden we ondergebracht in hotel Steigenberger. Eenmaal alles geregeld was en we reeds ondergebracht waren in het hotel kregen we een telefoontje van FOX en dit dan nog enkel als reactie op onze mail. Waar was hun ondersteuning toen we bijna 8 uren in de luchthaven zonder eten (op een koekje na) oplossingen probeerden te vinden om een groep van 20 FOX reizigers in Costa Rica te krijgen? En FOX werd wel degelijk van bij aanvang telefonisch op de hoogte gebracht door een paar groepsleden maar telkens was hun reactie “te regelen met United”.

De volgende dag geraakten we wel in Costa Rica. We kregen bij aankomst te horen dat het voorziene busje defect was en dat alle koffers geladen moesten worden op het dak van het vervangbusje. Dit op en afladen zou zo nog 2 dagen duren tot we een nieuw busje kregen. De impact op onze reiskoffers en onze ruggen was niet te onderschatten. Een van onze nieuwe koffers is overigens klaar voor het stort.

Veel erger was echter dat we slecht 1 overnachting in La Fortuna gingen verblijven ipv 2 en dit om de verloren dag in te halen. Hierdoor misten we de “Baldi Hot Springs”, “Cano Negro Wildlife Refuge” en de “Hanging Bridges Fortuna” en kregen we als alternatief een flauw afkooksel in de vorm van een riviertochtje in Sarapiqui (natuurlijk tegen betaling). Later tijdens de reis bleek dat er veel beter alternatieven waren om een dag te schrappen. Er zaten immers dagen tussen met echt niets noemenswaardig op het programma.

Onze 2 mails naar FOX met de vraag naar enige compensatie, we hadden tenslotte ook een nacht + ontbijt minder gehad, werden nooit beantwoord. Wel kreeg de ganse groep meerdere mails van FOX om aan te geven hoe we moesten een klacht richten aan United en indien we daar geen respons zouden krijgen de consumentendienst moesten inschakelen of naar de rechtbank stappen. Echt geen zaken waar je tijdens je reis wilt mee bezig zijn. En wij die dachten dat we een contract afgesloten hadden met FOX. Het werd dus steeds duidelijker dat FOX geen reisorganisatie is maar een brievenbus tussen verschillende partijen en alle verantwoordelijkheid ontloopt als er eens iets misloopt. Ook kregen we nooit excuses van de gids, laat staan enige symbolische compensatie in de vorm van een drankje, diner of gratis excursie. Het draaide duidelijk enkel maar om het geld en absoluut niet om de klantentevredenheid. Met heel weinig middelen hadden ze echter een duidelijk positief signaal kunnen geven.

Ondertussen kreeg ons nieuw busje af te rekenen met airco problemen en 2 klapbanden op evenveel dagen. Moeten we nog meer uitleg geven over de kwaliteit van de ter beschikking gestelde middelen ?

De eerste dag meldde onze gids Noé ons dat ze al 10 jaren niet meer ziek geweest was maar nu wel last had van enige keelpijn en hierdoor duidelijk stiller moest praten. Na enkele dagen was dit echter verholpen en kon ze ons weer massaal overladen met fantastische verhalen waarvan achteraf bleek dat ze verzonnen, sterk overdreven of niet haar eigen ervaringen waren. Rond 20h verdween ze uit de groep (wellicht werd ze dan niet meer betaald) en ging ze meestal met de buschauffeur achter gesloten deuren wijn en bier drinken. Ook de vrije namiddagen werden meestal zo opgevuld. Toeval of niet, maar na 2 weken moest ze ’s nachts door de buschauffeur naar het ziekenhuis worden gebracht voor een baxter, dit omdat ze door overmatig overgeven uitdrogingsverschijnselen vertoonde.

Ondertussen moesten we alleen verder zonder gids. Onderweg naar Sarapiqui kregen we te horen dat een nieuwe gids ons opwachtte in ons hotel. Alleen was met dit hotel ook weer een probleempje omdat het ondergelopen was en er dus moest gezocht worden naar een nieuw hotel. Leuk zonder begeleiding van een gids. Noé had ondertussen wel een van de medereizigers opgebeld met de vraag of zij wat “gids” kon spelen…

Aangekomen in ons alternatief hotel, wat overigens top was, bleek dat onze nieuwe gids Reimer maar 3 woorden Nederlands kon spreken. De begeleiding was dus verder in het Engels wat voor ons geen enkel probleem was maar voor sommige uit onze groep wellicht wel. Nadien bleek dat het voor Reimer de eerste keer was om zo een groep te begeleiden. Hij was eigenlijk een vaste gids van Tortuguero. Vrij jong (26 jaar) en onervaren om zo een groep te begeleiden maar hij heeft zich echt gegeven. Niets was teveel voor hem en hij was tevens 24/7 beschikbaar. Echt top en een schril contrast met de vorige…

Eenmaal terug in San José kwam ons Noé weer boven water, nog steeds met dezelfde dictatoriale 9 to 5 attitude en ongemeend enthousiasme. Bij het laatste diner toen we onze enveloppe met tip overhandigde en een medereiziger een zeer goede speech gaf met enkel positieve punten, was haar reactie “Gracias en zorg dat je allen morgen om half vier klaar staat aan de receptie”, inderdaad in één zin. Veel hadden we niet verwacht maar het zou wel leuk geweest zijn om even te horen wat een toffe bende we waren, wat een prachtig avontuur we achter de rug hadden of misschien toch even een excuus voor de vele dingen die fout gelopen waren.

Samengevat kunnen we stellen dat het een toffe reis was dankzij het mooie land en het aangename gezelschap maar de volledige reisorganisatie op zich was een lachertje. Gelukkig zat de sfeer in de groep zeer goed en konden we alle ongemakken verwerken met de nodige brok humor. De overige commentaren op deze site zijn terecht. Als er sprake is van een basic kamer mag je echt aannemen dat het wel degelijk zéér basic is. Meestal zijn er geen betere alternatieven in de buurt maar waar het wel mogelijk zou zijn, zoals in San José, wordt dan ook weer gekozen voor een zeer basic hotel in een buurt waar je na 22h op straat geen overlevingskans hebt. Een paar honderd meter verder net buiten het getto is er bvb een Holiday Inn. Het zou toch aangenaam zijn moest het eerste en laatste hotel in San José er toch wat bovenuit steken. De eerste en laatste indruk blijft nu eenmaal langer hangen, maar dan moet je als reisorganisatie natuurlijk wel aandacht hebben voor klantentevredenheid en niet alles (en ik meen echt alles inclusief lunch, diner, excursies) zien als een manier om profijt te maken.

Wat de ondersteuning van FOX betreft kunnen we kort zijn… welke ondersteuning ? Op de paar amateuristische mails na, waarin ze zich overigens continu tegenspreken, blinken ze uit in het ontlopen van hun verantwoordelijkheid. Nu staat iedereen van onze groep er alleen voor om schadevergoeding te vragen aan United voor de opgelopen vertraging, ook al hebben we enkel een contract afgesloten met FOX en niet met United. Bijkomend dient dit ook in het Engels te gebeuren wat dan weer voor enkele groepsleden een probleem kan zijn. Is het dan zoveel gevraagd van FOX om ons als groep te verdedigen tov United en ons tevens een kleine compensatie te bezorgen voor de gemiste dag in La Fortuna (dit had tijdens de reis dienen te gebeuren) ipv ons hiervoor door te sturen naar onze reisverzekering.

De kwaliteit van een reisorganisatie wordt dus effectief pas duidelijk als het even verkeerd loopt.
Lees meer over deze vakantie >>

Was deze ervaring nuttig voor u?

Ingevoerd op 22-02-2016

Bekijk alle FOX Reizen ervaringen.





Algemene informatie
Totaal: 7,0
Vervoer: 10
Accommodatie: 7,5
Reisleiding: 8,5
Prijs: 7,0
Aangesloten bij:
ANVR SGR Camaliteitenfonds
U kunt bij FOX Reizen de volgende vakanties boeken:
 Groepsrondreis     Individuele rondreis     Zonvakantie     Singlereis   


Home | Reizen en vakanties | Reisorganisaties | Over ons | Reisorganisatie inschrijven | Contact