Hoe kan je Nederlandse programma's kijken in het buitenland?


Op sommige plekken in de wereld kan het als reiziger lastig zijn om een website open te krijgen. Er zijn namelijk locaties waar je geen toegang krijgt tot een website of app vanwege je locatie. Zo kun je bijvoorbeeld verschillende TV-zenders en programma’s uit Nederland niet bekijken als je in het buitenland bent. Dat is erg vervelend, maar het is ook gemakkelijk op te lossen. Want wat als je je voordoet als iemand die op dit moment gewoon uit Amsterdam komt? Op die manier kun je websites en apps deblokkeren. Zo kom je voorbij de censuur van overheden en heb je toegang tot online streams en sportwedstrijden.

Censuur in andere landen


In Nederland kennen we veel persvrijheid, maar dat is niet in alle landen hetzelfde. Als je op reis gaat, is het dus goed mogelijk dat je een keer tegen een blokkade aan zal lopen. Overheden kunnen in landen immers beslissen om bepaalde websites te blokkeren, met als doel om politieke stabiliteit te behouden. Censuur op internet kan ook worden opgelegd om bijvoorbeeld de cultuur in stand te houden. Zo worden sommige platformen en websites geblokkeerd omdat ze niet bij de religie van het land passen, of bijvoorbeeld vanwege economische redenen.

Die censuur kun je al sneller tegenkomen dan je verwacht. Zo kun je in sommige landen bijvoorbeeld geen Facebook gebruiken, maar ook sommige nieuwswebsites en apps als Skype en WhatsApp worden door sommige landen geblokkeerd. Daar hoef je je als reiziger niet bij neer te leggen, want je kunt deze diensten deblokkeren door gebruik te maken van een Virtual Private Network (VPN).

Groeten uit Nederland


Met een Virtual Private Network maak je verbinding met de servers van de VPN-aanbieder. Alle dataverkeer verloopt dus via deze verbinding. Het voordeel daarvan is dat je IP-adres mee verandert naar het IP-adres van de VPN server. Je kunt van tevoren een locatie kiezen. Zit je bijvoorbeeld in Turkije, maar kun je bepaalde websites niet openen? Als je je verbinding bij de VPN-aanbieder op ‘Nederland’ zet, is de kans groot dat je de blokkade op die manier ongedaan kan maken. Je krijgt namelijk een Nederlands IP-adres, waardoor de website niet meer geblokkeerd wordt.

Dat is handig als je snel wat informatie nodig hebt terwijl je aan hebt backpacken bent. Maar een VPN is ook zeer geschikt om mee te streamen. Zo kun je vanuit elk land in de wereld bijvoorbeeld NPO, RTL, Netflix en Hulu bekijken. Dit soort kanalen zijn vaak alleen in Nederland te bereiken. Maar door gebruik te maken van een VPN kun je dus ook in het buitenland verder kijken.

laptop paris

 

Hoe kom ik aan een VPN?


Als je op reis gaat naar een land waarvan je weet dat bepaalde zaken gecensureerd worden, kun je eigenlijk niet zonder VPN. Voor de kosten hoef je het ook niet te laten; voor een paar euro per maand heb je al toegang tot zogenaamde premium VPN-diensten. Dat betekent dat je online privacy goed geregeld is. Niemand kan meer meekijken met welke websites je bezoekt of wat de inhoud van de mail is die je net hebt verstuurd. Houd er wel rekening mee dat er landen kunnen zijn waar het gebruik van VPN-diensten bij wet verboden is. Zoek dus eerst goed uit of dat ook voor het land dat je gaat bezoeken geldt.

Een VPN-dienst kun je meestal eerst 30 dagen op proef proberen. Je betaalt er wel voor, maar als blijkt dat de dienst niet naar wens is, kun je deze binnen 30 dagen opzeggen en krijg je je geld terug. Als je de dienst van jouw keuze gevonden hebt, download je de app, log je in en kies je je gewenste locatie. Vervolgens maak je verbinding en kun je bijvoorbeeld weer de websites van NOS of RTL bezoeken.

 




Home | Reizen en vakanties | Reisorganisaties | Over ons | Reisorganisatie inschrijven | Contact